Hypotheekadvies begint met een goede voorbereiding

Wie op zoek is naar een nieuwe hypotheek of rondloopt met de vraag of de bestaande hypotheek nog ‘past’, kan terecht op de site van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In heldere taal, met veel checklists wordt onafhankelijke informatie gedeeld.

Waakhond
De AFM staat ook wel bekend als de ‘waakhond’ van de financiële sector. Zij zien er bijvoorbeeld op toe dat iedereen open en eerlijk te werk gaat op het financiële gebied. Ook helpen ze het publiek met voorlichting op dit gebied, mede om te voorkomen dat mensen in de financiële problemen komen. Vandaar dat op afm.nl hele hoofdstukken te vinden zijn om mensen voor te lichten over zaken zoals betalen en sparen, pensioenen, verzekeren en natuurlijk hypotheken.

Niet verplicht
De informatie die je hier vindt, kun je goed gebruiken als achtergrond wanneer je in gesprek gaat met een hypotheekadviseur. Dit is niet meer zoals vroeger gratis, maar een betaalde dienst. Overigens: de hulp van een adviseur is niet verplicht. Wie van de hoed en de rand weet, kan alles zelf regelen. Dat heet een ‘execution only’-hypotheek afsluiten. Maar vergis je niet, want het is geen gemakkelijke kost.

Checklist
Wie zichzelf toch wil inlezen op de materie, kan bij afm.nl terecht. Klik op hun pagina op het kopje ‘Producten’ en selecteer vervolgens ‘Hypotheek’. Dan kom je op een pagina terecht met verwijzingen naar de verschillende hoofdstukken op dit gebied: vervroegd aflossen, de maximale hoogte van je hypotheek, de soorten hypotheken, hoe het zit met aflossingsvrije hypotheken, oversluiten, betalingsrisico’s etc. Ook de lijst met veelgestelde vragen is een handige item om doorheen te scrollen.

Uitgebreider
In de verschillende hoofdstukken wordt uitvoerig op de materie ingegaan en waar nodig wordt dit verduidelijkt met handige vragenlijsten, uitgebreidere brochures om te downloaden of verwijzingen naar andere sites. Kortom, een goede voorbereiding op het gesprek met je hypotheekadviseur.